klikk klikkk

Followers

angpa tinggai jejak kat sini no,,, senang skit nak cari lepaih ni.. tq smuaa..

Penat-penat mengajaq.. meh la relek sat tang ni...

cuma kisah cikgu & anak2 murid cikgu jee.. saja nak jadikan kenangan... seronok gak bleh kongsi ngan kamu semuaa..



Tuesday, February 15, 2011

KUAT SEMANGAT & SEMOGA BERJAYA.....

Assalamualikum...

Dah lama aku tak tulis apa2 dalam ni... bukan apa.. bz skit la ni.. sebab dh start kerja kursus PSV.. tapi aku still jenguk dalam blog aku ni.. n melawat blog kawan2.. hari ni aku nk critakan kisah anak2 murid aku.. macam2 cerita aku dapat dari depa tu.. dalam banyak2 tu ada sorang exstdnt aku yang menarik minat aku.. sampai laa terbuka hati aku nk tulih dalam ni...


Cemana nk mulakan pasal dia ni arr?? ok aku start dengan sapa bekas stdnt aku ni.. nama dia aku tak payah tulih laa.. sian plak kat dia.. aku penah jadi guru kelas dia tahun lepas.. waktu dia tingkatan 5.. n aku penah jugak jadi guru kelas dia time di tingkatan 1 klu tak silap aku la.. n aku penah mengajar dia masa tingkatan 4.. budak ni ok baik... cuma kadang2 agak nakal.,, biasa la budak2.. apa pun aku tak penah amik ati ngan perangai anak2 murid aku.. sikit pun tak penah.. cikgu sayang kamu semua...

Masa dia kat tingkatan 5.. jeng!jeng!jeng!! dia ni sebenaqnya budak bijak.. tapi kadang2 memang dia taknak gunakan akal fikiran dia.. sebab dia banyak main.. dalam kelas seni pun dia suka main... n bila tiba time nk buat kerja kusus psv.. dia mai jumpa aku n isi borang utk tak amik seni.. emm.. time tu aku rasa sebak jugak.. sebab dia antara pelajar yg tak banyak perangai.. cuma dia tak yakin yang dia boleh buat.. so aku tak paksa dia.. tapi lepas seminggu dia mai balik jumpa aku n koyak borang tu.. dia kata nak amik seni plak.. hehheh!! aku macam biasa tetap trima pelajar aku dengan hati yg terbuka...

memang lukisan dia tak la power mana.. tapi dia dh berusaha.. sedaya upaya.. n aku sebagai guru memang aku bg tunjuk ajaq kat mana2 stdnt yang memang minat seni...

ok.. setelah beberapa bulan... result SPM pun kuar.. after lepak beberapa bulan.. hehhehe!! dah le g PLKN seminggu jee.. hehheh!! semput.. ok sambung balik.. tak lama pas tu dia try apply UPU dia pilih ART n DESIGN UiTM sebagai pilihan pertama diaa.. Alhamdlulillah.. tak sangka dia dapat.. hehehhe.. PSV dia dapat B kira ok la.. dari dia tolak ari tu.. boleh dapat camtu.. sungguh cikgu tak sangka..

Memang ucapan terima kasih tu tak putus2 dari mulut diaaa.. ayaq mata toksah crita la.. penuh semangat dia crita pasal dia dapat masuk UiTM.. lupa nk habaq dia ni lelaki sebenaqnya.. hehhee.. n dia dapat kat UiTM Chendering Tganu.. ALhamdulillah... macam2 aku pesan kat diaa n bukan dia je.. kat mana2 anak murid yang dapat sambung belajaq kat AD.. aku dok pesan.. "kamu kena kuat semangat, yakin n jangan putus asaa.. kena doa n semayang.. pastu jangan lupa diri n asal usull..." tu je nasihat aku sokmo2...

Tiba2... emmm... aku terbaca kat wall Facebook dia.. ayat dia dh macam putus asa... merajuk n macam2... nak je aku paste ayat dia kat sini.. tapi biaq laa.. aku msg dia n tanya.. apa masalah dia.. n dia kata dia tertekan dengan kawan2 n situasi kat situ.. ada gak dia sebut pasal kawan amik kesempatan kat dia.. depa cuma baik bila nak mintak tolong tapi bila senang depa lupa kat dia.. emm.. sebak jugak aku dengaq crita dia.. dia dok kata nak tukaq kampus.. emmm.. patut ke tukaq?

"F... cikgu nak kamu kuat semangat.. jangan sedih sangat k.. cikgu pun penah rasa cam kamu., cikgu lagi jauh dari famili time tu... kat S.alam.. famili kat Perlih.. n semua cikgu jumpa kawan2 baru.. macam2 perangai ada.. yang makan kawan.. tikam belakang.. semua ada.. tapi cikgu dpat lalui semua tu.. sebab cikgu tau.. tak dak org yang sama cam kita.. zaman kamu la ni dh moden.. ada Hp, Fb, email segala.. dh boleh call famili n kawan2.. n kamu boleh call cikgu gak.. tak macam cikgu dlu.. susah sangat,, nk guna public phone pun susah.. senior conquer... cuma surat je la yang cikgu guna..
ok.. pasal perangai kawan ni.. biasa laa F.. hati orang lain2.. kita tak leh paksa org suka kat kita.. tp kita pun tak leh nak halang org amik kesempatan kat kita.. cuma kita kena hati2.. emm.. sekali lagi cikgu nk pesan... kuat semangat.. n jangan tinggal semayang.. doa.. k.. jangan putus asa.. cikgu sayang kamu... cuba yang terbaik utk famili kamu"
fuhhhh!!! semoga anak murid aku tu kuat semangat laa.. emmm... ni je la aku nak tulih pasal anak murid aku ni.. kepada semua anak murid aku yang terbaca blog ni... cikgu nak kamu jadi anak murid yang baik.. jangan sombonggg arrr.. jangan lupa dirii... ingat asal usull.. hehhehe.. love u all.....

5 comments:

along firdasios said...

ckg trma ksh sgt2....bila bca ni air mata trus mngalir macm air hujan...sy syg sgt2 kat ckgu n kwn2 yg lain...n xakn pnh lpakn kmu smua...ckgu trma ksh ckgu..wlaupn sy sni sorang2 sy ttp ada ckgu n kwn2 yg lain...trma ksh sgt2....

shy ng3x ! ! said...

sedeyyy ! cikgu lar cikgu terrrrrbaekkk yg pnah sy knal n jmpe !! time ksih sbb bnyk bgi nshat kt kteorng . . :'(

rosa said...

heheheh!! tq firdaus n syirah sebab jadi anak murid cikgu yg baik sekali,,,,

Mohamad Suffian said...

sy pun pernah tukar subjek dulu.. buang add math ambik lukisan... kalau lah sy ambik add math semula tentu skrg2nya dpt result baik gak kot.. muahaha...

rosa said...

huhahahah!!! ganaihhh wooo!! klu dak abg pian dh jadik pakar mate laaa... adei laaa...

Post a Comment