klikk klikkk

Followers

angpa tinggai jejak kat sini no,,, senang skit nak cari lepaih ni.. tq smuaa..

Penat-penat mengajaq.. meh la relek sat tang ni...

cuma kisah cikgu & anak2 murid cikgu jee.. saja nak jadikan kenangan... seronok gak bleh kongsi ngan kamu semuaa..



Sunday, January 30, 2011

C.I.N.T.A......



yeeehaaaa!!!! Ahad yang behhh!! ari bermulanya kerja bagi org2 Kelantan, Tganu n Kedah... geng2 negeri lain pakat syok lagi dok umah.. lenaa.. kami dh kluaq berkhidmat untuk anak bangsa... kat sek ada perhimpunan mingguan.. cam biasa laa.. aku rasa sama je cam sek lain pun.. Menyanyi lagu Negaraku, Lagu Selamat Sultan, n lagu Sekolah... cuma aku rasa ralat skit arr.. pasal nyanyian lagu ni.. bukan apa.. anak murid ni macam takdak semangat langsung.. tak tau dah nak buat cemanaa... takkan nak rotan kot.. cuma aku rasa.. mungkin dalam jiwa depa tak dak rasa cintakan negara, cintakan negeri n cintakan sekolah... bhaya tuu... sepatutnya untuk jadi rakyat yang baik.. kita kena ada smua tu.. prasaan CINTA tuu...

Bukan setakat cintakan gewe.. (gewe tu marka laa... arrr... tau dak marka tu apaa?? marka tuu.. makwe @ pakwe laa...). Misalnya kan.. kita cinta kat marka kita.. sampai sanggup buat apa saja.. kadang2 sampai sanggup lari ikut marka.. derhaka kat mak ayah.. punyaaaa laaa dalam cinta kita kat marka kitaa... haaa.. sama la jugak ngan cintakan negara kita, n sekolah kita.. anggap camtu laa... disebabkan perasaan tu.. kita akan buat apa saja utk negara n sekolah kita.. menjaga nama baik, n sanggup bermati-matian memperjuangan nama baik negara n sekolah...
ishh!!ishh!! ishh!! haiiibaaaatttt laaa aku punyaaa kata2.. hehhehe!!

ok abih dh cakap pasal cintaa... meh cakap pasal lain plak...

Tadi aku ngajaq lorekan untuk murid tingkatan 5.... memang sempoi n bes sangatt.. sebabnya 70% depa dapat buat dengan baik lukisan tu... ALhamdulillah... ada jugak yg masih mencari2.. cuma aku harapkan depa ni tak putus asa untuk menghasilkan lukisan yang baik.. selagi cikgu terdaya.. cikgu akan curahkan ilmu kat kamu semua.. insyaallah...



Jadi anak2 muridku.. untuk belajaq lukisan ni.. angpa kena la ada cukup bahan dan alatan... bukan cikgu saja mengada2 suruh kamu sediakan benda tu.. tapi dah memang camtu.. jadi kena la ikut arahan... ok..ok.. fokussss... pertamanya kita kena ada kertas lukisan laa.. atau pun buku drawing block.. pastu kena ada pensil.. bab pensil ni kadang2 cikgu bengang gak ngan kamu... cikgu dok suruh kamu sediakan pensil 2B kayu... bukan pensil picit.. adoiyaiii... guna pensil kayu tu lagi power lukisan kita.. mana sesuai guna pensil picit.. yg tu nak buat teknikal drawing bleh arr... pastu bila dah ada pensil mesti lah kena ada rubber @ pemadam... n sah2 kena ada pisau @ gorek (pengasah pensil), ni utk nak tajamkan pensil kamu laa.. takkan nak buat perhiasan... aarrr... pastu klu boleh sediakan tisu, khas utk nak gosokkan lukisan kamu bg nampak lagi menarik dengan ton2 yang menarik... tapikan ada gak yang malas nak g beli tisu.. jadi pandai2 laa guna jari jemari yang lembut tuu.. tak pun guna neck time n tudung kamu.. heheh!! sesuaiiii.... ok bila dah ada bahan2 tu.. baru laa kamu start buat lakarann...









macam yang sokmo2 cikgu kata.. sebelum buat satu2 lakaran tu kita kena buat apa murid2??? emmm... lupa lagi keee?? okk.. kita kena buat garisan kaki langit @ garisan horizontal.. apa tujuan garisan tu haa? saja2 kee?? sebab cikgu tak dak keja lain nak buat ke?? hmmmm... garisan tu nak bezakan antara langit n bumi.. walaupun kita bukan nak lukis permandangan pun.. kita cuma nak lukis kotak2 dlam bilik je.. tapii... garisan tu memang kena boh.. klu dak.. cikgu anggap objek yg kamu lukih tu tergantung.. faham murid2??? bagussss...


Seterusnya baru kita tgk objek kat depan kita tu.. n cari dia punya punca cahaya.. kiri ka kanan?? untuk umoq kamu tak yah pandai2 nak buat cahaya kot depan n belakang n atass... tak payahhh... pilih kiri n kanan jee.. lagi selamat.. ok.. kamu dh bleh start buat lakaran...
bila dh siap lakaran.. baru la kerja2 melorek di lakukan.. kamu boleh guna macam2 jenis garisan utk buat lorekan.. banyak jenis garisan, takkan tak ingat?? ada garisan lurus, melintang, kasar n sebagainya.. guna smua tu.. mula2 lorek kan bahagian belakang objek.. yess... pastu baru kita gelapkan bahagian yang tak kena cahaya.. paling last mestilah yang paling gelap.. pasatu makin cerah... tisu tu kamu guna utk nak gosok2 kat kat kawasan yang dilorek... bila dah dapat bentuk, kamu gunakan rubber yang tajam, untuk padam bahagian yang terkena cahayaa.. emmm.. kan jadii.. hehehhe....
ok semuaa.. cukup untuk hari nii,... cikgu sayang kamu semuaa.. hehehhe!!

7 comments:

KUREKURE COMEL said...

cantik....pandai cikgu mengajar ye....hehehe

rosa said...

hehhehe.. beh ajaq budak2 yang ikut kata.. awai2 susah ati jugak sebab depa payah nk buat.. tapi alhamdulillah.. memang beh laa.. bila depa bleh buat...

Mohd Ridhuan said...

sukanye tengok lukisan...
uhuhuhhuuh...
xdok bakat dale lukisan...
tapi suko tgk lukisan2...
ehhehheheh

Cikgu Fikri said...

canteknyer lukisan mereka...
fiq pown suka dgn lukisan..
huhhuhuh..
cuba g blog ni,
beliau sgt pandai melukis..
bakal cikgu TESL...

http://shadawentz.com

Mohamad Suffian said...

laa.. baru sy tau.. rupa2nya langit ada kaki.. mauahaha.. (ada org habaq gelak mcm tu baru dipanggil gelak ganas..).. muahaha gelak lg sekali..

Asraf Mahmud said...

Test2...

Hehe keep blogging!

Intan Baizura Rosli said...

pandai nyer depa melukis... saya takde bakat langsung..ngeee..

Post a Comment